6 tips voor betere smartphone foto's

Niets zo belangrijk als goed beeldmateriaal bij het promoten van je boek. Waarom? één beeld zegt meer dan  1000 woorden. Het is dus enorm belangrijk dat je van je nieuwste uitgave ook leuke foto’s gemaakt worden. Wij kunnen wel enkele product foto’s maken maar een echte foto van de auteur met z’n boek zegt toch nog steeds veel meer.

Tip 1: Mensen in beeld

Als het gaat om het promoten van een boek dan werkt het vaak beter om ook als auteur in beeld te komen. Je wilt namelijk tonen aan je lezer wie je bent. Een foto met mensen erop werkt altijd beter op sociale media dan een statisch beeld van een boek. Want natuurlijk niet wilt zeggen dat die foto’s er niet mogen zijn. Maar zorg voor voldoende afwisseling

Tip 2: De regel van derden

De regel van derden is een compositierichtlijn waarbij je onderwerp in het linker of rechter derde deel van een afbeelding wordt geplaatst, waardoor het overige twee derde deel meer open blijft.

Het zorgt er dus voor dat je foto’s interessanter worden en makkelijker de aandacht trekken van een lezer. Een eenvoudige manier om dit te gebruiken is via het raster op je smartphone. Bij de meeste smartphones kan je dit eenvoudig in de instellingen aanzetten.

Tip 3: Maak je lens schoon

Deze tip lijkt misschien heel voor de hand liggend maar dat is het niet. Tegenwoordig nemen we allemaal heel wat foto’s met onze smartphone. Die smartphone nemen we vast tijdens het eten, zit in onze broekzak of handtas, slingert overal rond, … Dat jouw lens dus niet altijd even vlekvrij is, is dus wel te verwachten. Vandaar deze tip: voor je aan de slag gaat om enkele echt goede foto’s te nemen, maak eerst je lens schoon.

Tip 4: Vermijd inzoomen

Inzoomen = inboeten aan kwaliteit. Wanneer je gaat inzoomen met je smartphone verlies je altijd kwaliteit in je foto. Hij wordt minder scherp en ook minder mooi. Sta je dus te ver af van het onderwerp dat je wilt fotograferen? Probeer dan gewoon dichter te gaan staan. Dat je dit in de zoo niet moet doen, hoeven we er niet bij te vertellen zeker?

Tip 5: Gebruik geen flits

Net zoals zoomen, geeft ook de flits van je smartphone niet per se het mooiste resultaat. Probeer dus altijd te werken met natuurlijk licht. Je zal zien dat dit wonderen doet voor je foto. Wil je toch ‘s avonds foto’s maken, kijk dan even of je smartphone geen nachtmodus heeft. Vaak krijg je op die manier een beter resultaat.

Tip 6: Bewerk/corrigeer je foto's

Zelfs met alle vorige tips in het achterhoofd zal je foto misschien toch nog niet 100% zijn wat je ervan verwacht had. Daarom heeft ook elke goede smartphone fotograaf een degelijke bewerkingsapplicatie op z’n smartphone staan. Een heel goede en gratis app is: snapseed. De beste tip daar: oefenen en experimenteren! Een foto waar je niet ziet dat er aan gewerkt is, is correct bewerkt!

Ontdek meer van Uitgeverij Het Punt

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder

0
Jouw aankopen
  • No products in the cart.