Biografie

Afbeelding auteur

Erna Schelstraete

Erna Schelstraete (° Beernem 1949)

Beroepshalve

Studeerde Germaanse talen (Universiteit Gent, 1967 – 1971), werkte als leerkracht Nederlands, Engels en Cultuurproject in het secundair onderwijs (1971 – 1996 en 2001-2005) en was coördinator van Canon, de Cultuurcel van het departement Onderwijs (1996 – 2001).

Schrijven

was altijd wel een droom, maar door het drukke leven (gezin, beroep-met-passie) kwam het er pas ‘echt’ van vanaf 2005 (hoewel ze met haar notaboeken van een heel leven wel een boekenrek kan vullen…).

Ze volgde cursussen poëzie schrijven in Gent (2005-2006) in Ieper en de opleiding ‘Literaire creatie’ (proza en poëzie) (2006-2010). Haar belangrijkste leermeester is Roel Richelieu Van Londersele, de eerste Gentse stadsdichter.

Publiceren

Al gauw verschenen haar gedichten en verhalen in verschillende literaire tijdschriften (WeL, Ambrozijn, Poëziekrant, Kunsttijdschrift Vlaanderen, Azra) en kreeg haar werk vele eervolle vermeldingen: WEL 2009, Kunstspoor Noord-Beveland 2009, Guido Wulmsprijs Sint-Truiden 2009, poëziewedstrijd Keerbergen 2010, Gerard Vermeerschprijs column 2011, Harelbeke poëziewedstrijd 2011, Natuurtalent West-Vlaanderen 2011 (telkens 2de, 3de, 4de prijs).

In 2009 won ze de Basiel De Craeneprijs voor poëzie met een reeks gedichten die ze ‘Reportages’ noemde en die gebaseerd zijn op de actualiteit. (Dit is zonder twijfel haar belangrijkste prijs.)

Zowel in 2014 als in 2015 kreeg een gedicht van haar een plek bij de twintig meest beklijvende gedichten van dat jaar, gepubliceerd in een literair tijdschrift (Geselecteerd door de jury van de Melopeeprijs van Laarne). (Je kunt als je in Laarne rondloopt fragmenten van haar werk tegenkomen op de stoep.)

De laatste jaren is er ook Het Gezeefde Gedicht, een online platform voor dichters die nog geen bundel gepubliceerd hebben en die beheerd wordt door de gewezen dichter des vaderlands Charles Ducal en Roel Richelieu Van Londersele. Deze strenge en deskundige heren leggen elke maand een aantal gedichten in hun zeef. Geregeld worden gedichten van Erna opgenomen.

Een boek

Stilaan begon de uitgeefmicrobe te kriebelen, en kreeg de droom van een echt boek vorm.

In 2008 publiceerde ze in Het Witte Kind, Lieva’s verhaal en in 2011 een bundel korte verhalen En Altijd Alleen. Beide boekjes in eigen beheer.

In 2013 verscheen bij uitgeverij Van Halewyck haar romandebuut Koningin voor één dag.

In 2017 verscheen haar tweede roman Blauw is voor een meisje bij uitgeverij Het Punt.

Privé

Ze is getrouwd met kunstenaar-graficus Roland De Winter, moeder van vier dochters en oma van acht kleinkinderen.

Sedert 2010 zijn Roland en Erna ‘aangespoeld’ in de Stad-aan-Zee, nadat ze meer dan dertig jaar in Wanzele (deelgemeente van Lede, in de buurt van Aalst) hadden gewoond. Hier zetten ze hun artistieke activiteiten verder (Erna schrijven, Roland tekenen en grafiek). Ze hopen dat hun huis en atelier een open huis mag worden voor de vele gelijkgestemden die ze al in deze boeiende stad (en elders) mochten ontmoeten en hopelijk nog zullen ontmoeten.

Mail erna.schelstraete@telenet.be