Biografie

Afbeelding auteur

Wim Menheer

Wim Menheer werd geboren in Borgerhout op 21 augustus 1937. Studeerde aan het Koninklijk Atheneum in Antwerpen. Hij ging werken als verkoper in een fotozaak en trouwde in 1962 met Frieda Borms. In 1968 verhuisde hij naar Tienen waar hij eerst als gerant en vanaf 1985 als eigenaar een fotozaak runde. Hij kreeg een dochter, Eva.

 

Hij begon laat met schrijven. Dit resulteerde in 1989 met de verhalenbundel ‘In de schaduw van de eik.’

 

Vanaf het begin van de jaren negentig begon hij ook met poëzie. Publicaties in de tijdschriften Gierik, Appel en Verba. Hij behaalde verschillende prijzen, o.a in de Jules Van Campenhoutprijs in Meise, de cc Boontjeprijs in Sint Niklaas, poëzieprijzen van Ieper, Merendree, Oostende, Sint Truiden. In 2000 werd hij laureaat van de Jeanne Vandeputteprijs in Blankenberge. Hij trad toe tot het dichterscollectief “Mengmettaal” in Leuven.

 

In 1998 verscheen zijn eerste misdaadroman : ‘ Het purperen oog’.

Bij de heropstart van het tijdschrift Verba in 2002 werd hij hoofdredacteur en in datzelfde jaar verscheen de foto-poëziebundel “ Spoorloos. Reizen in woord en lens.”

De gedichten zijn ontstaan naar aanleiding van de aanleg van de hogesnelheidstrein tussen Brussel en Keulen. Foto’s van een verwoest landschap. Een poëtische evocatie van het onherroepelijke.

 

In 2005 verscheen de foto-poëziebundel “ Bijna thuis”. Een verzameling van 25 sonnetten die gegroeid zijn uit de bezoeken die de dichter-fotograaf bracht aan rusthuizen in Tienen en omgeving om er pasfoto’s te maken van de bewoners. Een confrontatie met de essentie van leven en dood. Deze bundel werd genomineerd voor de poëzieprijs van Merendree.

 

In 2008  was er de publicatie van zijn tweede misdaadroman “Alfred Lek” bij uitgeverij Kramat. In 2011 verscheen bij dezelfde uitgeverij ‘ Wurgend Mooi’.

Samen met Danny Rega bracht hij in maart 2012 de bundel ‘Raadsels in Goud’, gedichten naar schilderijen van Gustav Klimt.

In juni 2014 verscheen zijn vierde misdaadroman, “In het oog van de lens” bij uitgeverij Verba, boek dat werd genomineerd voor “De Diamanten Kogel” 2014.

Volgde de thriller “Morgenster” (uitgeverij Ellessy) en in 2017 “Dodenzang” ( uitgeverij Verba) die een tweede druk kende.