Over de illustrator

Illustrator afbeelding

Foob

Zo herken je De Foob (Johan Wuyckens). De échte, want er bestaat namaak. De echte Foob wordt soms gezien op de trein tussen Tienen en Brussel, waar hij op een kantoor elke dag doet alsof hij een webdesigner is. Kaal is hij, maar verder erg harig. Zo harig dat als hij op het strand zou zitten, Willi Navelsnelheid uit Mol de dierenbescherming zou bellen, omdat hij denkt dat er een soort van zieke zeehond is aangespoeld. Gelukkig zit de Foob nooit op het strand, want hij haat de zon. En het zand. En zweten. En pralines gemaakt van andijvie of zalm. Maar die zijn zeldzaam.

Als de Foob op de trein zit, is dat meestal met tekenmap, papier en vulpotlood. Dit vult hij met staafjes met een dikte van 0,5 millimeter. Niet 0,7 want da's voor amateurs. Dat spreekt vanzelf. En er is ook altijd ergens een gom in de buurt. Gommen doet de Foob erg veel. Zelfs als hij nog niets getekend heeft. Puur voor de lol.

Het is op de trein dat de Foob zijn tekeningen maakt. De reistijd van en naar het kantoor gebruikt hij om zijn verloren tekentalent terug te vinden. Dat had hij minstens tien jaar lang in een piepklein doosje weggemoffeld, ergens in de diepste kronkels van zijn verwarde brein.

In 2015 bezorgde jeugdschrijver Chris De Backer Foob zijn eerste echte tekenopdracht voor zijn schrijversdebuut 'Maanwachter'(uitgeverij 'Het Punt'). Dit was het begin van Foobs kleine carrière als op-de-trein-tekenaar, want via Chris kwam wat later ook Lyne Uytterhoeven bij hem terecht voor haar fantasy-schrijversdbeuut 'Dochters van het Elfenwoud' (uitgeverij 'Beefcake Publishing'). Ondertussen illustreerde Foob ook Chris' tweede boek 'Rafiki' (uitgeverij 'Het Punt'). Momenteel werkt Foob aan een bordspel met de naam 'Curse of the DeathWatcher' en aan het Fantasy-rollenspel-boek 'Spectres & Shadows'.

http://www.foob.be