Zorg voor een sterke titel.
Een opvallende titel trekt de aandacht van potentiële kopers.
Een goed boek met een zwakke titel blijft vaak onaangeroerd.
Vermijd taal- en schrijffouten. Gebruik het Groene Boekje of maak gebruik van degelijk online taaldatabanken.
Laat je kant en klaar manuscript sowieso door een aantal personen nalezen. Liefst door mensen (bv. een bevriend schrijver, taalleerkracht…) met een goede taalbeheersing die je bovendien durven wijzen op onnauwkeurigheden. Zij kunnen je erop wijzen of je verhaallijn nog klopt, of de evolutie van het verhaal nog boeit of eerder naar de saaie kant evolueert,… Iemand die meedenkt kan je heel veel tijd en hoofdstukken besparen. Kies wel iemand die je beleefd doch ongezouten zijn mening durft zeggen.
Denk goed na over je onderwerp en informeer je desnoods om historische en andere fouten te vermijden. Schrijf over iets dat lezers kan interesseren, zoals een actueel thema. Interesse leidt tot verkoop. Desinteresse bij de lezer leidt tot ontgoocheling bij de auteur.
Schrijf zo veel als mogelijk in de tegenwoordige tijd.
Laat je manuscript tussentijds al geregeld nalezen door een vertrouwd persoon.
Zorg dat je het helemaal eens bent met je inhoud (dat wil niet zeggen dat je alle meningen van je personages deelt) zodat je je boek kan verdedigen.
Vermijd overdrijving.
Wanneer je denkt dat je manuscript volledig in orde is, laat het dan nogmaals kritisch nalezen en controleren op mogelijke vergissingen: zoals schrijffouten, fouten in de verhaallijn…
Zorg ook voor een correct gebruik van de leestekens en vermijd details zoals dubbele spaties, …
Het is heel belangrijk dat een manuscript foutloos naar ons wordt doorgestuurd.
Dit verhoogt de kans op uitgave aanzienlijk.
Wij geven je een algemene beoordeling met eventueel interessante tips.
Wij bespreken op welke manier we je boek eventueel uitgeven en maken je een definitieve prijs op voor de eigen afname van je boek, rekening houdend met: aantal pagina’s, formaat, …
Bij het beoordelen van een manuscript wordt er rekening gehouden met diverse punten:
– De inhoud van het verhaal/gedicht – klopt de verhaallijn?
– Het taalgebruik
– De woordkeuze
– Gebruik van leestekens: correct?
– …
Wij willen als jonge uitgeverij goede en foutloze boeken uitgeven en ook in die richting verder blijven evolueren. Samen met goede auteurs die zich ook op deze manier willen profileren.
Wij verzorgen de volledige lay-out van jouw boek.
Om eindeloze discussies te vermijden ligt de uiteindelijke beslissing ivm de cover bij ons. In de mate van het mogelijke willen wij rekening houden met de wensen van de auteur maar een goed boek begint bij een knappe cover.
Neem contact met Uitgeverij Het Punt.
Wij geven u een redactionele feedback en helpen u verder op weg.
Zodra je boek volledig gelayout is, wordt het doorgegeven aan onze (eigen) drukkerij.
Allereerst wordt er één proefexemplaar van je boek gedrukt zodat je dit nog een laatste keer kan nakijken en de allerlaatste foutjes er kan uithalen.
We kunnen niet genoeg benadrukken hoe belangrijk het is dat het manuscript dat we ontvangen al foutloos is.
Na eventuele aanpassingen gaat het boek dan definitief in druk.
Eenmaal je boek klaar wordt het bij jou thuis geleverd of kan je het komen afhalen. Vooreerst heb je de voldoening van je eigen werk in handen te hebben en vervolgens kan je het verdelen/verkopen aan familie, vrienden, en andere geïnteresseerden. Ook in deze fase kunnen we je allerhande tips geven om, indien je wilt, tot een hoger verkoopcijfer te komen.
Wij als uitgeverij zullen jouw boek promoten via e-mail, boekenbeurs, standen, … om zo de verkoop te bevorderen. Onze boeken zijn te verkrijgen via onze eigen webshop en kunnen besteld worden bij de reguliere boekhandel. (Zij liggen dus niet fysiek in de boekhandel.)
Iedere auteur wil dat zijn boek gelezen wordt. Bij deze willen we je een aantal tips geven die je helpen om je boek op een vlotte en degelijke wijze onder de aandacht te brengen. Iedereen heeft een eigen karakter waardoor de een voorkeur zal geven aan een assertieve benadering terwijl de ander zich beter in zijn schik voelt om het boek op een meer indirecte manier te promoten.
Zorg dat je familie, vrienden en kennissen op de hoogte zijn van je project en stuur hen een mail zodra je boek gedrukt is. Vraag hen ook om die mail door te sturen naar hun kennissenkring. Hecht in bijlage een foto van de cover en een korte beschrijving aan je mail. Dit kan een alinea uit je boek zijn.
Maak gebruik van Facebook, Twitter, Linked in, Hyves en andere kanalen.
Neem contact met de verantwoordelijke van de plaatselijke bibliotheek en stel je boek voor. Misschien is er ook een plaatsje voor jouw boek… Bespreek ook de mogelijkheid om je boek voor te stellen in de bib. De plaatselijke bibliothecarissen hebben meestal een eigen budget dat ze kunnen besteden.
Neem contact met de cultuurschepen van je gemeente. Wie weet wil de gemeente wel een aantal van jouw boek kopen om het als relatiegeschenk te laten dienen. Het onderwerp moet natuurlijk gepast zijn.
Meestal wil het Provinciaal archief een exemplaar aanschaffen van iedere inwoner van de provincie die een boek schrijft. Neem contact met de verantwoordelijke van de Provinciale Bibliotheek en stel je voor.
Al gedacht aan een eigen blog of website? Kan heel interessant zijn op voorwaarde dat je ze geregeld aanpast.
Neem contact met de plaatselijke vertegenwoordigers van de diverse dagbladen, infobladen… Vaak krijg je op die manier een gratis artikel dat je kans op verkoop doet stijgen. Schrijf zelf een kort artikel waarin je jezelf en je boek voorstelt. De betreffende journalist zal dat zeker op prijs stellen.
Vraag in de plaatselijke boekhandel/dagbladwinkel of je je boek ter verkoop mag aanbieden? Mits een mooie vergoeding per verkocht exemplaar voor de handelaar zelf natuurlijk.
Neem deel aan boekenmarkten, schrijversdagen…
Zoek contact met een plaatselijke radiozender. Misschien willen zij ook tijd besteden aan jouw literaire activiteiten.
Zorg dat je naam en je boek vlot te vinden zijn op Internet. Met een verwijzing naar de plaatsen waar je boek te koop wordt aangeboden. Alle boeken die worden uitgegeven door Uitgeverij Het Punt zijn te koop via onze eigen website (www.uitgeverijhetpunt.be), De Boekenbeurs, de boekhandels, …
Maak reclame voor Uitgeverij Het Punt. Potentiële kopers zullen ook boeken van andere auteurs kunnen kopen. Op de duur wordt het een win-win situatie voor alle partijen!
Zoek potentiële kopers (doelgroepen) indien je boek handelt over een bepaald thema dat aanleunt bij hun activiteiten.
Afhankelijk van het onderwerp van je boek kan je ook scholen en andere gemeenschappen contacteren.
Al gedacht aan een voorleessessie in een leesgroep of in een plaatselijk bejaardentehuis?
Beperk de oplage die je bestelt bij de uitgever. Je kan beter 30 of 50 stuks van een manuscript bestellen dan onmiddellijk 500 stuks te laten drukken (en nadien misschien met het overgrote deel te blijven zitten en daardoor je verdere schrijfaspiraties te moeten opgeven…). Eén van de grote voordelen van “Het Punt” is dat wij ook al kleine oplages kunnen drukken tegen heel interessante prijzen.
Wees assertief in je commerciële benadering maar niet agressief! Een té prominente houding kan nadien als een boemerang terugkomen. Beloof geen goud als je weet dat je hout levert, ook al ben je danig overtuigd van je eigen capaciteiten.
Eventueel kan je, via een goed(!) filmpje, je boek promoten via Youtube. Zorg wel voor een degelijke kwaliteit. Rommel trekt niet aan.
Vraag aan de uitgever welke de voorwaarden zijn indien je nabestellingen doet. En welke hoeveelheden je moet afnemen.
Lees je contract met de uitgever heel goed na.
Zorg dat de afspraken ivm royalty’s e.d. keurig worden nageleefd.
Laat je niet ontmoedigen indien je boek niet aanslaat. Ga rustig door. Als het succes komt, dan wordt vorige boeken vaak een nieuw leven ingeblazen.
Evolueer en zorg dat je steeds beter wordt!
Luister naar goed bedoelde raad van de uitgever en andere personen die binding hebben met boeken.
Heb je er over gedacht om lid te worden van een of andere site voor schrijvers?
Blijf evenwel steeds jezelf! Ga geen andere schrijvers imiteren. Ga jezelf ook niet als een heel assertieve persoon voorstellen als je dat niet bent… Kwestie van niet door de spreekwoordelijke mand te vallen.